top of page
Search

Neprofitne organizacije, što su i kako ih registrirati?

Updated: Oct 19, 2023

(zaklade, udruge, fundacije, ustanove i drugi pravni oblici osnovani posebnim zakonima)


Pet osoba drži poster na kojem piše: neprofitne organizacije te je ukrašeno doodle stil ilustracijama
Ilustracija: neprofitne organizacije

 

Neprofitne organizacije kao zaklade, udruge, fundacije, ustanove i drugi pravni oblici osnovani posebnim zakonima (političke stranke, komore, sindikati) se fokusiraju na zadovoljavanje potreba društva i pojedinaca umjesto stvaranje profita. Trebale bi pripomagati stanju i položaju pojedinaca i društva koji se ne mogu zauzeti za sebe. Cilj neprofitnih organizacija, može biti općeg, društvenog ili humanitarnog karaktera. Kao što samo ime kaže nisu profine, što znači da se financiraju putem donacija, subvencija, članarina ili uglavnom iz proračunskih sredstva. Iako im nije cilj ostvarenje dobiti, neprofitne organizacije su regulirane i uređene raznim zakonima koje naše računovodstvo dobro poznaje a neke od njih ćemo vam pokušati približiti dalje u blogu.



Profitne i neprofitne organizacije razlikuju se kroz još nekoliko značajki:

  1. Profit nije mjerilo uspješnosti

  2. Diferencirani porezi

  3. Postojanost tendencije k uslužnim djelatnostima

  4. Ograničenost poslovnih ciljeva i strategija

  5. Ovisnost o novčanoj potpori

  6. Dominacija profesionalaca

  7. Metode, sustavi i razine upravljanja

  8. Veća razina političkog utjecaja

  9. Nepostojanost adekvatne menadžerske kontrole


Neprofitne organizacije se dijele i na osnovi vlasništva:

  • Javne neprofitne organizacije

  • Državne neprofitne organizacije

( Javne i Državne neprofitne organizacije su najčešće osnovane kao ustanove ili udruge, podržava ih država, u skladu su s politikom te se financiraju iz proračunskih sredstava)

  • Nevladine (nedržavne) neprofitne organizacije

  • Privatne neprofitne organizacije

( Nevladine i Privatne neprofitne organizacije su osnovane kao ustanove ili druge, ali su osnovane od strane građana ili pravnih osoba te se financiraju iz donacija, subvencija, članarina, dobrovoljnih priloga, ali je također moguće da se dio financira iz državnog proračuna)


Računovodstvo neprofitnih organizacija u odnosu na klasično računovodstvo ima dosta sličnosti a sve različitosti su jasno zakonski uređene. Neke od stvari koje su neprofitne organizacije dužne: izraditi bilancu, izvještaj o prihodima, izdacima i promjenama u saldu fonda, izvještaj o novčanom toku i usporedni financijski izvještaj planiranih i ostvarenih prihoda i izdataka .


 

Kako registrirati neprofitnu organizaciju?

Prvo trebate ispuniti obrasce za Registar neprofitnih organizacija. Ispunjen i potpisan Obrazac RNO dostaviti isključivo poštom ili osobno najkasnije 60 dana od upisa u matični registar. Promjene u registru (Obrazac: RNO-P) dostaviti isključivo poštom ili osobno u roku od 7 radna dana od upisa promjene u matični registar. Uz Obrasce RNO i RNO-P neprofitne organizacije ne dostavljaju drugu dokumentaciju i ne plaća se upravna pristojba. Ministarstvo financija ne izdaje potvrde o upisu u Registar neprofitnih organizacija. Potvrdu čini izlistana (isprintana) stranica Registra s podacima o neprofitnoj organizaciji dobivena nakon pretrage Registra. Za pretragu je dovoljno unijeti samo OIB. Link za obrasce i detaljnije upute: https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/neprofitne-organizacije/registar-neprofitnih-organizacija/118


za sve ostale savjete oko neprofitnih organizacija, računovodstvene usluge ili pomoć pri registraciji javite nam se na: info@ura-ira.hr


 

literatura:

· Dimitrović, M., Horvatić-Kapelac, M. i Novokmet, M. (2014): Računovodstvo neprofitnih organizacija. Školska knjiga. Zagreb.

Comments


bottom of page