top of page
Search

Kako brzo zatvoriti obrt


Koliko je jednostavno otvoriti obrt, jednakom jednostavnošću ga možete i zatvoriti, kroz nekoliko koraka vaš obrt je zatvoren.


Osoba drži natpis: oprostite, zatvoreni smo.
Osoba drži natpis: oprostite, zatvoreni smo.

 

1. Odjava iz Obrtnog registra

 

Odjava obrta je moguća  online putem sustava e-obrti.

Ako Vam više paše, postupak odjave obrta iz Obrtnog registra možete provesti i u nadležnom uredu, ovisno o mjestu sjedišta obrta. U nadležni ured potrebno je ponijeti original obrtnice i ispuniti OR obrazac.  Od 1. rujna 2021. godine zatvaranje obrta besplatno. Datum odjave obrta iz obrtnog registra je datum podnošenja zahtjeva i isti ne može biti prije datuma podnošenja zahtjeva.

 

2. Preuzimanje rješenja

Gradski ured za gospodarstvo će u roku od 2-3 dana izdati potvrdu o prestanku vašeg obrta i obrt će biti izbrisan iz registra. Možete preuzeti rješenje izravno u uredu ili pričekati da ga dobijete na kućnu adresu.

Kako biste zatvorili žiro račun obrta u banci, trebate predočiti rješenje o zatvaranju obrta. Preporučuje se da nakon toga kontaktirate Poreznu upravu kako biste provjerili postoje li dugovanja i dobili potvrdu o nepostojanju duga.

 

3. Odjava s HZMO

 

Kada dobijete rješenje o prestanku rada obrta, trebate se odjaviti Vi i Vaš obrt u nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prilikom odjave, priložite obrasce M2-P i M12-P koje možete nabaviti u Narodnim novinama, zajedno s rješenjem o prestanku rada obrta. Svi potrebni podaci za ispunjavanje obrazaca nalaze se na tiskanicama M1-P i M11-P koje ste koristili prilikom otvaranja obrta.

Datum odjave s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja odgovara datumu podnošenja zahtjeva za prestankom rada obrta, odnosno datuma navedenog u obrascu OR, stavka 3.

 

4. Upis staža osiguranja

Nakon što zatvorite obrt i odjavite se s mirovinskog osiguranja, trebate otići u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako biste upisali ukupan staž osiguranja koji ste stekli tijekom obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Nakon ovog postupka, HZMO će izdati potvrdu o upisanom stažu.

Kako biste upisali staž, potrebno je pribaviti potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zatim, podnesite Zahtjev za utvrđivanje staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa nakon prestanka osiguranja.

Dodatno, preporučljivo je provjeriti status obrta u Registru poreznih obveznika (RPO) putem nadležne Porezne uprave.

 


 

Linkovi:

Sustav e-obrti: https://e-obrt.gov.hr/

 

Plavi ured (ured za obrte): https://plaviured.hr/tvrtka/

 

Nadležni uredi u Gradu Zagrebu (Odsjek za obrtni registar, evidenciju kolektivnih ugovora i registar udruga sindikata i poslodavaca) :  

·         Zapoljska 1, Zagreb, (općina Pešćenica), tel.: 01/2333-777, fax: 01/610-0229, e-mail: obrtni-registar@zagreb.hr

·         Područni odsjek Sesvete: Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 4, tel. 610 1600, fax: 610 1655

·         Područni odsjek Susedgrad: Sigetje 2, tel. 658 5888, fax: 6585899


 

Za financijsko i računovodstveno savjetovanje javite nam se na broj: +385 99 1623 230

Contact

Follow

MOB: 0991623230

  • Instagram

©2021 by URA-IRA d.o.o.. Proudly created with Wix.com

bottom of page